Εορτασμός τής Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών 2021

 European Day of Languages 2021

Στα πλαίσια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, τα Εκπαιδευτικά Κέντρα Κυττέα οργάνωσαν εκδήλωση απονομής πιστοποιητικών γλωσσομάθειας αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών και ισπανικών στους σπουδαστές τους, οι οποίοι κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020 σημείωσαν 100% επιτυχία στις εξετάσεις!Στα πλαίσια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, τα Εκπαιδευτικά Κέντρα Κυττέα οργάνωσαν εκδήλωση απονομής πιστοποιητικών γλωσσομάθειας αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών και ισπανικών στους σπουδαστές τους, οι οποίοι κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020 σημείωσαν 100% επιτυχία στις εξετάσεις!


Με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών που γιορτάζεται από το 2001 στις 26 Σεπτεμβρίου τιμάται η γλωσσική πολυμορφία στην Ευρώπη και προάγεται η εκμάθηση γλωσσών.  Οι γενικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών είναι:

  1. να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών και την πολυμορφία των διαφόρων γλωσσών που μαθαίνονται, ώστε να αυξηθεί η πολυγλωσσία και η διαπολιτισμική κατανόηση
  2. να προαχθεί η πλούσια γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία στην Ευρώπη, ώστε να διατηρηθεί και να καλλιεργηθεί,
  3. να ενθαρρυνθεί η δια βίου εκμάθηση γλωσσών, εντός και εκτός σχολείου, είτε με σκοπό τις σπουδές, είτε για επαγγελματικές ανάγκες, είτε για σκοπούς κινητικότητας ή για διασκέδαση και ανταλλαγές.


Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα Erasmus+ που δίνουν την ευκαιρία σε νέους και εκπαιδευτικούς να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, να γνωρίσουν άλλες κουλτούρες και να αποκτήσουν δεξιότητες χρήσιμες για την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή. Τα εκπαιδευτικά Κέντρα Κυττέα συμμετείχαν σε δύο προγράμματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού: ένα πρόγραμμα κατάρτισης για οργανωτές δραστηριοτήτων για νέους στη Ρουμανία και ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων στην Ισπανία. 


Στο πρόγραμμα κατάρτισης στη Ρουμανία με τίτλο ‘Autobiographical Stories Fostering Youth Employability’ συμμετείχαν νέοι και εκπαιδευτικοί από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Μάλτα, την Τουρκία, τη Λιθουανία και την Ελλάδα. Η Κατερίνα Κυττέα που συμμετείχε στο πρόγραμμα παρουσίασε τη χρήση της μεθόδου της αυτοβιογραφίας ως μέσο προώθησης των νέων στην αγορά εργασίας. 


Στην Ανταλλαγή Νέων στη Βιγιαμπλάνκα της Ισπανίας με τίτλο ‘Futuristic Jobs´ συμμετείχαν νέοι και νέες 18-30 ετών από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, τη Νορβηγία και την Ελλάδα. Η Αντζελίνα Ραυτοπούλου, σπουδάστρια της ισπανικής γλώσσας, μίλησε για τα οφέλη που αποκόμισε από την εμπειρία της. Η γνωριμία με ενδιαφέροντες ανθρώπους, η επαφή με πολιτιστικά στοιχεία άλλων χωρών, η συμμετοχή σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δραστηριότητες με άξονα όχι μόνο τα επαγγέλματα του μέλλοντος, αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις, η βελτίωση των κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων, η απόκτηση νέων γνώσεων, η ανταλλαγή απόψεων, η δημιουργία νέων σχέσεων και η ψυχαγωγία είναι κάποια από αυτά!


Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς χειροκρότησαν θερμά την απονομή και την παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μια λαμπρή γιορτή της πολυγλωσσίας και της διαπολιτισμικής επικοινωνίας!